Κυριακή 3 Μαΐου 2009

"Θεσμοθετείται ολιγοπώλιο στην πληροφόρηση"

"Στον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο, στον οποίο αποδίδεται η πατρότητα του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη Ραδιοτηλεόραση, ετέθη το ερώτημα από το γράφοντα:

<<Γιατί τάχα πρέπει να γίνει ένας τέτοιας σοβαρότητας νόμος από τη σημερινή μεταβατική κυβέρνηση- πολύ περισσότερο, όταν ούτε στις προγραμματικές δηλώσεις της υπάρχει σχετική πρόνοια, ούτε περιλαμβάνεται στη συμφωνία των κομμάτων που την απαρτίζουν; Προς τι αυτή η σπουδή>>
<< Μα ήταν έτοιμη η ΝΔ-απάντησε- να δώσει, χωρίς νόμο της άδεια για την ιδιωτική τηλεόραση. Τώρα πετυχαίνουμε ένα θεσμικό πλαίσιο και κυρίως τη συγκρότηση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόραση, που δεν είναι λίγο πράγμα. Διαφέρει από το σημερινό, όσο η μέρα από τη νύχτα>>"

(...) Με εξασφαλισμένο , λοιπόν, το άλλοθι της προοδευτικότητας, αφού η επεξεργασία του έγινε από τους ειδικούς τους Συνασπισμού, το νομοσχέδιο που καταργεί το κρατικό μονοπώλιο στην τηλεόραση και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για το ολιγοπώλιο στην πληροφόρηση οδηγείται στη Βολή, όπου και είναι βέβαιη η ψήφισή του"

(...)"Αλλά κριτική και έντονη αντίδραση δεν έχει ως τώρα εκδηλωθεί για το μέγιστο θέμα Ότι το νομοσχέδιο αντί να θέτει προστατευτικούς φραγμούς, που να εμποδίζουν όχι να αποτρέπουν τη ολιγοπώλιο στην πληροφόρηση (όπως ισχύουν στις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Δ. Γερμανία) το ενισχύει και το θεσμοθετεί. Έτσι, ενώ λ.χ. στις ΗΠΑ απαγορεύεται στην ίδια πολιτεία εκδότης εφημερίδας να είναι και ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού , με το άρθρο 4 παρ. 4 του νομοσχεδίου ορίζεται ρητά ότι οι άδειες για ιδιωτική τηλεόραση <<χορηγούνται κατά προτίμηση σε φορείς μέσων μαζικής ενημέρωσης και (σ.σ. για να χρυσωθεί το χάπι) οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης>>"

(...) Στην πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού έφτασε στις 2 Αυγούστου ένα κείμενο που υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Λένα Δουκίδου, Φανή Πετραλιά Και Νίκος Τσαγκρής , οι καθηγητές Πανεπιστημίου Νίκος Πετραλιάς και Κοσμάς Ψυχοπαίδης και η δικηγόρος Λίλα Χαμπίτη.

Στο κείμενο υπενθυμίζεται ό,τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Συνασπισμού για τα μέσα ενημέρωσης (<<Η κατάργηση στην πράξη του κρατικού μονοπωλίου πρέπει να συνοδεύεται από τη θέσπιση μέτρων που να διασφαλίζουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της πληροφόρησης, να πλήττουν προσπάθειες μονοπώλησης από το ιδιωτικό κεφάλαιο και να κατοχυρώνουν τον κοινωνικό έλεγχο σε όλες τις μορφές Πληροφόρησης...>>) Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο για τη Ραδιοτηλεόραση δεν περιλαμβάνεται στα συμπεφωνημένα ανάμεσα στα κόμματα, που στηρίζουν την περιορισμένων στόχων κυβέρνηση. Και τονίζεται πόσα τεράστιας σημασίας είναι το θέμα, αφού <<θίγει τους πολιτικά καίριους τομείς της πληροφόρησης και του πολιτισμού, η εκμετάλλευση των οποίων από μονοπωλιακά οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα, δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη την αριστερά>> Στο κείμενο αυτό δεν δόθηκε καμία απάντηση από τη ηγεσία του Συνασπισμού. Ή μάλλον δόθηκε έμπρακτα: με το νομοσχέδιο".

"Θεσμοθετείται ολιγοπώλιο στην πληροφόρηση".Άρθρο του Γιώργου Βότση στο "Σχολιαστή" (τ. 79. Σεπτ. 1989)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου