Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ της «Ομάδας Πρωτοβουλίας για Ελεύθερη Ραδιοφωνία Τηλεόρασης» «Κανάλι 15»

«1.Ποιοι είμαστε:
Η ομάδα Πρωτοβουλίας «Κανάλι 15» για ελεύθερη ραδιοφωνία τηλεόραση, συγκροτείται από Έλληνες πολίτες με διαφορετικές επιστημονικούς και επαγγελματικούς προσανατολισμούς και με διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις. Είναι ανοιχτή σ ΄οποιονδήποτε συμφωνεί με τις αρχές και τους στόχους μας, θέλοντας ενεργά να βοηθήσει. Η «Ομάδα Πρωτοβουλίας για Ελεύθερη Ραδιοφωνία -Τηλεόραση δεν εξαρτάται ούτε και συνδέεται με κόμματα ή πολιτικές παρατάξεις .
2. Τι διαπιστώνουμε. Τα κρατικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στην Ελλάδα αποτελούν, κατά κανόνα, προπαγανδιστικά όργανα του κόμματος που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Οι διοικήσεις και οι διευθυντές της Ρ/Τ διορίζονται από την κυβέρνηση και παύονται ή παραμερίζονται όταν παρεκκλίνουν από τις κομματικές εντολές. Οι δημοσιογράφοι αρνούνται ουσιαστικά το λειτούργημά τους. Δεν πληροφορούν, ούτε κρίνουν, ούτε ερευνούν. Είναι δημόσιοι υπάλληλοι με προκαθορισμένο ρόλο. Η εξάρτηση των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας από την εκάστοτε κυβέρνηση, αφαιρεί από τον προγραμματισμό τους τα αντικειμενικά αξιολογικά κριτήρια επιλογών .Με αποτέλεσμα, η ποιότητα των εκπομπών της Ρ/Τ στην Ελλάδα να εμφανίζεται τραγικά υποβαθμισμένη»
«3.Τι ζητάμε:
Ζητάμε να οργανώσουμε τη δυναμική αντίδραση των πολιτών στην απαράδεκτη κρατική συμπεριφορά που εισάγει καθημερινά μέσα στο σπίτι τους η ραδιοτηλεόραση. Οι ισχνές και βαυκαλίστηκες απόπειρες για κομματική πολυφωνία και «πλουραλισμό» ιδεών, δεν μας αρκούν. Ζητάμε κ ρ ι τ ι κ ή πολυφωνία και όχι απλώς διαδοχική παράθεση κομματικών απόψεων.»

«Τρόποι και μέσα:
...Επειδή θεωρούμε πλέον αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών του 20ου αιώνα την ε λ ε ύ θ ε ρ η κ υ κ λ ο φ ο ρ ί α τ ω ν ε ι κ ό ν ω ν κ α ι τ η ς π λ η ρ ο φ ό ρ η σ η ς.
Γι αυτό πιστεύουμε ότι το δικαίωμα αντίδρασης και αυτοπροστασίας των πολιτών επιβάλλει την ευθεία νομοθετική κατοχύρωση της ε λ ε υ θ ε ρ ή ς ίδρυσης και λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές μας για πιθανή βελτίωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Άλλωστε ευρωπαϊκά παράδειγμα, πείθουν ότι η ύπαρξη ανεξάρτητων, μη κρατικών καναλιών , στάθηκε αποφασιστικός παράγων για τη βελτίωση της κρατικής Ρ/Τ»

«Ειδικότερα ζητάμε:
...Κριτήριο των νομοθετικών ρυθμίσεων να είναι η κοινωνική λειτουργικότητα της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη στην πληροφόρηση. Τα δικαιώματα αυτά και από το Σύνταγμα και από τις Διεθνείς Συμβάσεις προστατεύονται και αφορούν στην ελευθερία εκφράσεως που περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψεως ή μεταδόσεως πληροφοριών ή ιδεών χωρίς επέμβαση δημοσίων αρχών.
Ζητάμε ακόμη να οριστούν οι προϋποθέσεις για την άσκηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ραδιοτηλεόραση με τρόπο που θα αποκλείει το άλλοθι λειτουργίας ενός μονοπωλιακού ιδιωτικού σταθμού που έμμεσα θα ελέγχεται από την όποια κυβέρνηση, αλλά που αντίθετα θα ευνοεί τη δημιουργία πολλαπλών-πολυφωνικών σταθμών. Οι προϋποθέσεις αυτές μπορούν ανά ακολουθήσουν τα δοκιμασμένα ευρωπαϊκά προηγούμενα , με μέριμνα για την προστασία και καλλιέργεια της πολιτιστικής ιδιομορφίας των Ελλήνων και της εθνικής τους ταυτότητας»
«...Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, όσοι υπογράφουμε το κείμενο αυτό, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επαναλειτουργία του ελεύθερου ραδιοφωνικού σταθμού «Κανάλι 15» καθώς και στην υποστήριξη κάθε ανάλογης προσπάθειας, ως πρώτο βήμα για την απελευθέρωση των Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Κυμάτων.
Είμαστε βέβαιοι ότι ασκούμε κατοχυρωμένο δικαίωμά μας, τόσο από την ελληνική νομοθεσία , όσο και τις διεθνείς συμβάσεις (Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Συνθήκη ΕΟΚ, κλπ)
Για την υλοποίηση και προάσπιση αυτού του δικαιώματος μας, ανεχόμαστε αλληλεγγύως όλες τις ευθύνες
ΑΘΗΝΑ -25.4.86

Υπογράφουν:

-Τα μέλη της αρχικής Ομάδας Πρωτοβουλίας «Κανάλι 15»:
ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ Χρήστος Καθηγητής Φιλοσοφίας της Α.Σ.Π.Ε
ΓΚΟΥΦΑΣ Ευάγγελος Συγγραφέας
ΔΟΞΑΔΗΣ Σπύρος Παιδίατρος-Καθηγητής Πανεπιστημίου
ΖΟΥΡΑΡΙΣ Κώστας Πολιτειολόγος- καθηγητής Πανεπιστημίου Παρίσι-8
ΚΟΣΚΟΣ Φοίβος-Λεωνίδας Πρόεδρος Εθν.Συμβ.Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας-Πρόεδρος Συνομοσπονδίας Γεωργικών Βιομηχανικών και Βιομ. Τροφίμων Ευρωπ.Κοινοτήτων
ΚΗΛΑΪΔΟΝΗΣ Λουκιάνος μουσικοσυνθέτης
ΚΟΣΩΝΑΣ ΄Ακης Δημοσιογράφος
ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ Στέλιος Δημοσιογράφος
ΚΟΥΜΑΝΤΟΣ Γεώργιος Καθηγητής Νομικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών
ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ Ρούσσος Ειδικός Οπτικοακουστικών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας
ΛΑΜΨΑΣ Γιάννης Δημοσιογράφος
ΝΕΓΡΕΠΟΝΤΗΣ Γιάννης Συγγραφέας
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Παναγιωτης Καθηγητής Ε.Μ.Πολυτεχνείου
ΠΕΠΕΛΑΣΗΣ Αδαμάντιος Καθηγητής Παντείου Α.Σ.Π.Ε.
ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ Μάνος Μουσικοσυνθέτης
ΧΑΤΖΗΘΩΜΑΣ Παύλος τ.Προϊστάμενος-Γεν.Διευθυντής Υπ.Πολιτισμού

-Τα νέα μέλη που ενίσχυσαν με τη συμμετοχή τους την <<ομάδα Πρωτοβουλίας για Ελεύθερη Ραδιοφωνία-Τηλεόραση - ΚΑΝΑΛΙ 15>>
ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ Ευάγγελος Πολιτικός Επιστήμων
ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Περικλής Δημοσιογράφος
ΒΕΓΛΕΡΗΣ Φαίδων Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών-Δικηγόρος
ΒΕΛΙΟΣ Αλέξανδρος Δημοσιογράφος
ΓΙΩΤΗΣ Αλέξανδρος Δημοσιογράφος
ΔΗΜΗΤΡΑΣ Παναγιώτης Πολιτικός επιστημών
ΔΗΜΟΥ Νίκος Συγγραφέας
ΚΑΒΑΘΑΣ Κώστας Δημοσιογράφος
ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ Δημήτριος Πολιτειολόγος
ΚΟΥΣΟΥΛΗΣ Λευτέρης Πολιτικός επιστήμων
ΜΑΝΔΡΟΣ Σπύρος Διαφημιστής
ΜΑΡΑΤΟΣ Τηλέμαχος Δημοσιογράφος
ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Σπήλιος Οικονομόλογος
ΤΑΣΙΟΣ Θεοφάνης Καθηγητής Ε.Μ.Πολυτεχνείου
ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΟΣ Γιάννης Δικηγόρος
ΤΣΟΥΚΑΛΑ Μπήλιω Δημοσιογράφος
ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ Κωστής Δικηγόρος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου