Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2009

Πως ξεκίνησε το Mega , 20 χρόνια πριν

Στις 20 Νοεμβρίου του 1989 η δημοσιογράφος Εύα Μαυρογένη καθισμένη στο μικρό τραπέζι της νόμιζε ότι θα έκανε μόνο δοκιμαστικά για τον πρώτο δελτίου ειδήσεων της <<ελεύθερης>>-ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Έχοντας μισή ώρα με τις κάμερες καρφωμένες πάνω της, ρώτησε πότε θα ξανακάνουν δοκιμαστικό.

To MEGA βγήκε στον αέρα με 8ωρο αρχικά πρόγραμμα βασισμένο σε ξένες, γνωστές ήδη, αμερικάνικες τηλεοπτικές σειρές. Στις Ειδήσεις η Εύα Μαυρογένη, η Άλκηστις Κιούση, η Βίκυ Παλαιολόγου ενώ η Λιάνα Κανέλλη παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 8.30 μ.μ. μαζί με την Βίκυ Παλαιολόγου και τον Αιμίλια Λιάτσο και ο Νίκος Χατζηνικολάου τις ειδήσεις το Σαββατοκύριακο.

Γενικός διευθυντής του καναλιού ήταν ο Κώστας Σκούρας και διευθυντής ειδήσεων ο Ιάσων Μοσχοβίτης. Μερικοί από τους ανθρώπους που στελέχωσαν το πρώτο διάστημα το κανάλι ήταν Αγαμέμνων Φαράκος (αρχισυντάκτης), Τάσος Παπαδόπουλος (αρχισυντάκτης), Σταύρος Τσώχος (αρχισυντάκτης αθλητικών), Κώστας Λυχναράς(σκηνοθέτης), Κώστας Γιαννίκος (διευθυντής προγράμματος), Τζόνυ Καλημέρης (διευθυντής ελληνικού προγράμματος) Δημήτρης Νόλλας (υπεύθυνος ανάγνωσης σεναρίων ελληνικών σειρών), Γιώργος Γαμπρίτσιος (διευθυντής τεχνικής υποστήριξης), Αλέξης Σκαναβής (διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών), Αμαλία Σκέπερς (υπεύθυνη γραφείου Τύπου).

Το πρώτο τηλεοπτικό πρόγραμμα ξεκινούσε στις 3.00 το μεσημέρι με την σειρά επιστημονικής φαντασίας <<Διάστημα 1999>> και συνέχιζε με <<Μπάτμαν>>, <<Σλεντζχάμερ>>, <<Φάλκον Κρέστ>> <<Ταρζάν>>, Δικαίωμα στην αγάπη>>, <<Κάπιτολ>>, <<Η μεγάλη κοιλάδα>>, ελληνικές ταινίες όπως <<Θανάση πάρε το όπλο σου>>, <<Η Αλίκη στο ναυτικό>>, <<Το προξενιό της Άννας>>.

Η εταιρεία Τηλέτυπος ιδρύθηκε στις 27 Απριλίου 1989 και το καταστατικό της δημοσιεύεται στις 2 Μαΐου 1989 Σκοπός της είναι η «παραγωγή και εμπορία τηλεοπτικών προγραμμάτων και εκπομπών, την εγκατάσταση , λειτουργία και εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών σε όλη την Ελλάδα, όταν επιτραπεί και με τις προϋποθέσεις που θα επιτραπεί . Τη δημιουργία, εξοπλισμό, οργάνωση και εκμετάλλευση ειδικών χώρων (Studios)για την παραγωγή και εκμετάλλευση τηλεοπτικών εκπομπών , προγραμμάτων και διαφημιστικών μηνυμάτων»

Το μετοχικό της κεφάλαιο είναι ύψους 5 εκατ δρχ, καταβεβλημένο σε μετρητά και αποτελείται από 5.000 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 1.000 δρχ εκάστη. Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν ,ο Χρήστος Λαμπράκης, Ο Γιώργος Μπόμπολας, ο Χρήστος Τεγόπουλος, ο Σταύρος Κίμωνας- Τριανταφυλλίδης (σ. σ. εκπροσωπώντας την πλευρά Βαρδινογιάννη) και ο Αριστείδης Αλαφούζος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου